Růžová domácnost - úklid domácnosti Ostrava

Menu

Zajímavosti pro domácnost

Ledové víno – lahůdka v mrazu zrozená!

A už jste ochutnali ledové víno?

Ledové víno je tzv. typ vína s přívlastkem. Vín s přívlastkem je řada, ledové se však od všech ostatních liší jednou zvláštností – vyrábí se ze zmrzlých hroznů. Ty se mohou sklízet až při velice nízké teplotě, která je dokonce stanovena zákonem (minimálně -6°C, v některých zemích ale až při -7°C či -8°C). V mrazu tedy vyrážejí vinaři do vinic a ručně sklízí zmrzlé kuličky vína tvrdé jako broky. Při lisování nesmí dojít k rozmrznutí hroznů, lisuje se velmi pomalu a opatrně, voda zůstává v podobě ledových krystalků uvnitř lisu a ven teče jen velice hustý, sladký a koncentrovaný mošt. Díky tomuto postupu se však z hroznů získá asi jen 20 % možné tekutiny.

Pro ledová vína je charakteristický nižší obsah alkoholu (asi 8-9%), výrazné aroma a vysoký zbytek cukru. Mošt vylisovaný z hroznů musí mít cukernatost minimálně 27g cukru na litr. Při velice pomalém kvašení zůstává ve víně vysoký zbytek cukru, má však vyšší obsah kyselin a velice vysoký extrakt (většinou více než 50g na litr). V lahvi může vydržet a uchovat si svoji specifickou chuť i několik desítek let.

Takto získaný nápoj má skvělou chuť, ale díky náročnosti získávání a nízkému procentu výlisnosti je také velice drahý. Tohoto vína je také málo z toho důvodu, že ne každý vinař je ochoten riskovat a ponechat větší množství hroznů na vinici (sice zakryté sítěmi či fóliemi jako ochrana před hladovými ptáky) a čekat na příchod mrazů. Zpozdí-li se, víno může shnít nebo opadat. Plní se většinou jen do malých dvoudecilitrových lahviček. Cena takové lahvičky (o obsahu 0,2l případně 0,3l) pak může vyjít na 300-700Kč (ale prodávají se i dražší). Na jeho výrobu se nejčastěji používá Ryzlink rýnský i vlašský, Chardonnay, Sauvignon či Veltlínské zelené. Dobře se hodí k ovocným salátům, dezertům či sušenému ovoci.

Ledové víno se začalo prvně vyrábět v Německu a Rakousku, úplně první zmínku o jeho produkci máme z r.1794 z oblasti Francoina. Mezi nejznámější výrobce ledových vín pak kromě Německa a Rakouska patří také Slovinsko, Švýcarsko a od r.1983 také Kanada. Můžete se ale setkat i s ledovými víny domácí produkce.

Plná, harmonická, sladká, velmi aromatická – to jsou charakteristiky vystihující ledové víno. Je třeba vychutnávat si je po kapkách, každý doušek však přináší jedinečný zážitek. Jemná, sladká a harmonická chuť vína zlaté barvy je odměnou za námahu, s jakou bylo získáno. Není to zkrátka běžné pití, je to lahůdka z mrazu zrozená. Může být výbornou tečkou například za slavnostním obědem či večeří.

Další zajímavosti z minulých měsíců