Víte, co je grog?
V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji setkáváme se třemi druhy horkých nápojů na zahřátí – svařeným vínem, grogem a punčem.
Svařené víno neboli svařák je nápoj vyráběný z červeného vína přidáním cukru, koření a citronu. Stopy tohoto nápoje sahají až do 14. století, kdy se do horkého vína přidával tzv. vévodský prášek – směs celé i mleté skořice, zázvoru, muškátového oříšku, galgánu a koření z rostliny Aframomum melegueta. Příprava svařáku je jednoduchá, pozor si musíme dát jen na to, aby se víno nevařilo.
Grog spatřil světlo světa v 18. století. Za svůj název vděčí britským královským námořníkům a především admirálu Ferinovi, kterému jeho mužstvo přezdívalo Old Grogan, zkráceně Old Grog, podle hedvábné látky s názvem grogrén, ze které si nechával šít uniformu. Admirálovi se nelíbilo, že jeho osádka se opíjí do němoty přidělovaným rumem, a tak ho napadlo rum ředit vodou. Nový nápoj byl na světě a jméno dostal podle jeho tvůrce. Většinou pod pojmem grog si každý z nás představí směs horké vody, cukru a rumu, ale tento oblíbený nápoj se dá vyrobit i z jiných ingrediencí, přičemž fantazii se meze nekladou. Např.:
Ananasový grog
Ingredience
0,25 l vody, 5 cl rumu, 150 g cukru, lžička vanilkového cukru, kolečko ananasu
Postup
Vodu s rumem, obyčejným a vanilkovým cukrem svařte a přelijte do sklenice přes kolečko ananasu.
Burgundský grog
Ingredience
2dl červeného vína, 1/2 lžičky citrónové kůry, 2 lžičky moučkového cukru, 2 hřebíčky, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce koňaku
Postup
Víno svařte s citrónovou kůrou, cukrem a hřebíčky. Přes sítko nalijte do poháru, dolijte koňakem a citrónovou šťávou.
Čajový grog
Ingredience
1 šálek silného černého čaje, 1 lžíce medu, 5 cl brandy, citron
Postup
Připravte si silný černý čaj, oslaďte ho medem, nalijte brandy (v lepším případě whisky) a vložte kolečko citrónu.
Námořnický grog
Ingredience
5cl rumu, 5cl červeného vína, lžíce cukru, citron
Postup
Do sklenice nalijte rum a víno, dolijte horkou vodou, přidejte cukr a ozdobte plátkem citronu.
Grog servírujte v silnostěnných sklenicích na nožce nebo ve skleněných hrníčcích. Můžete je ozdobit nejen citrónem, ale i plátkem pomeranče a skořicí.
Punč má z horkých alkoholických nápojů asi nejdelší tradici. Původ punče můžeme vysledovat v Indii. Připravoval se z 5 ingrediencí – destilátu, čaje, cukru, vody a ovocné šťávy. Indický překlad slova „pět“ je „panč“. Angličané proto začali označovat tento lahodný nápoj jako „punch“ (punč).
Další zajímavosti z minulých měsíců