Feta – chutný ovčí sýr
Kdo někdy o dovolené navštívil Řecko, jistě potvrdí, že řecká kuchyně je nejen zdravá, ale také velmi chutná. Olivy, sýry, dobré červené víno… - můžete si zkrátka zdravě pochutnat!
Tak například výroba sýrů má v Řecku dlouhou tradici, snad ještě starší než je Homérova Odyssea. Proto se návštěvník nemůže divit, když zde narazí na opravdu pestrou a širokou nabídku místních, ale i variant zahraničních sýrů. Snad ke každému jídlu zde dostanete jako chutný doplněk sýr. Z obrovského množství zmiňme alespoň například fetu (měkký bílý sýr z ovčího mléka), manuri (také měkký sýr z ovčího mléka), kopanisti (jemný pepřený sýr z ovčího mléka), kasseri (polotvrdý pikantní sýr z ovčího mléka s typicky žlutou barvou), kefalotiri (tvrdý sýr ze směsi ovčího a kozího mléka světle žluté barvy s dírkami), tulumoritiri (měkký sýr z kozího nebo ovčího mléka nebo ze směsi obou, připomíná fetu) či gravieru (tvrdý sýr z kravského mléka z možnou příměsí mléka ovčího sladké a jemné chuti, má malé dírky velikosti hrášku, jeden z nejkvalitnějších sýrů).
Z opravdu pestrého množství řeckých sýrů si můžete vybrat některé i na našem trhu. Zkuste ochutnat třeba výbornou fetu! Ovčí sýr feta se vyrábí z čerstvého ovčího mléka (může však v něm být i příměs kozího) a ve slaném roztoku zraje více než dva měsíce (minimálně alespoň jeden). Jde o slaný sýr tvarohového typu. Má vyšší obsah tuku, je měkký a drobivý a dá se dobře využít jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Dá se jíst jen tak s býlím chlebem třeba k snídani (stejně jako to mají rádi Řekové), na svačinu si ho můžete dopřát jako součást slaného pečiva culuri, výborný je z něj i předkrm – např. grilovaná feta, sýrové koláče (tyropita) nebo jím můžete dochutit hlavní jídlo. Skvělý je také jako součást salátu. Feta se zkrátka v kuchyni neztratí!
Lehký salát s fetou
V horkých dnech vyzkoušejte třeba melounový salát s feta sýrem. Určitě si pochutnáte, dopřejete si lehké jídlo a vychlazený bude i příjemným osvěžením.
Na salát budete potřebovat:
- asi polovinu na díly nakrájené dužiny melounu bez jader
- 2 na kousky nakrájené pomeranče
- 100 g na polovinu nakrájených malých rajčátek (tzv. rybízová)
- 100 g černých oliv bez pecek
- 4 jarní cibulky nakrájené na kolečka
- půlku menší na kostičky nakrájené okurky
- parmskou šunku (asi 6 plátků nakrájených na proužky)
- 100 g sýru feta (nahrubo rozdrobeného)
Jednotlivé přísady smícháte (kromě sýru), zalijete zálivkou – 4 lžíce pomerančové šťávy, tak půl lžičky pomerančové kůry, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku sezamového oleje, pár nasekaných lístků bazalky (popřípadě sušenou), sůl, pepř, celé posypte feta sýrem.
A malé upozornění na závěr. Největším výrobcem fety na světě je samozřejmě Řecko. Sýry stejného názvu však vyrábí i v Německu a Dánsku a jiných zemích, jejich základem však bývá většinou mléko kravské a tím takováto feta ztrácí svou specifickou chuť. Při jejím nákupu si tedy ozorně přečtěte, odkud sýr skutečně pochází.
Další zajímavosti z minulých měsíců