Šlehačková roláda HALINA
Připravíme si:
- 5 vajec
- 5 polévkových lžic cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
- 1-2 lžíce polohrubé mouky
- troška čistého másla na vymazání alobalu
- Granko
- šlehačka ke šlehání
- alobal
- plech o rozměru cca 30 x 50 cm
Postup:
Oddělíme žloutky a bílky a dáme je zvlášť do 2 mís. Napřed našleháme elektrickým šlehačem bílky z první mísy. Poté i žloutky z druhé mísy, ke kterým postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr. Do krásně našlehaných žloutků opatrně přimícháme přes síto prosáté kakao a pak i našlehané bílky. Dle potřeby můžeme přidat 1 nebo 2 lžíce mouky.
Plech vyložíme alobalem, který dobře potřeme rozpuštěným máslem. Po částečném zatuhnutí másla posypeme hustě Grankem.
Připravené těsto nalijeme na takto připravený plech a narovnáme do rovnoměrné vrstvy.
Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200°C 7-10 min. Jakmile budou okraje těsta odlézat od alobalu, je těsto správně upečeno. Pozor! Nevysušit!
Plát sundáme z alobalu postupným stočením do ruličky. Znovu rozbalíme a necháme vychladnout. Mezitím ušleháme tuhý šlehačkový krém, který naneseme rovnoměrně na plát těsta. Pevně znovu srolujeme, zabalíme do alobalu a necháme vytuhnout do chladničky.
Krájíme na úhledná kolečka a podáváme ke kávě.
Excelentní chuť!
Další recepty z minulých měsíců