headerphoto

Menu

Dobrotka měsíce

Ovocný koláč ZÁKYS

Připravíme si:

  • 170 g změklého másla
  • 170 g krupicového cukru, nejlépe přírodního
  • 3 velká vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sáček vanilinového cukru
  • 150 ml zakysané smetany
  • 400 g borůvek, malin, rybízu nebo ostružin, v tomto případě použity na drobno nakrájené švestky

Na polevu:

  • 200 g jemného tvarohu nebo lučiny
  • 100 g práškového cukru

Dále potřebujeme koláčovou otevírací formu o průměru cca 22 cm a je vhodný mít pečící papír (není podmínkou)

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek nebo jiného ovoce.

Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte zvolna padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami nebo jiným ovocem. V případě použití švestek povrch posypte vanilinovým cukrem a skořicí. Pokud koláč nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.

Ovocný koláč Zákys

Další recepty z minulých měsíců