Ovocný koláč ZÁKYS
Připravíme si:
- 170 g změklého másla
- 170 g krupicového cukru, nejlépe přírodního
- 3 velká vejce
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sáček vanilinového cukru
- 150 ml zakysané smetany
- 400 g borůvek, malin, rybízu nebo ostružin, v tomto případě použity na drobno nakrájené švestky
Na polevu:
- 200 g jemného tvarohu nebo lučiny
- 100 g práškového cukru
Dále potřebujeme koláčovou otevírací formu o průměru cca 22 cm a je vhodný mít pečící papír (není podmínkou)
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).
Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek nebo jiného ovoce.
Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte zvolna padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.
Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami nebo jiným ovocem. V případě použití švestek povrch posypte vanilinovým cukrem a skořicí. Pokud koláč nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.
Další recepty z minulých měsíců