headerphoto

Menu

Dobrotka měsíce

Zákusek NEBE V HUBĚ

Připravíme si:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového nebo krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky sody smíchané se 2 lžičkami mléka

 

Na horní zdobící směs:

  • 250 – 350 g vlašských ořechů – půlky nebo čtvrtky
  • 80 g cukru
  • 120 g másla
  • 3 lžíce medu

 

Na krém:

  • 3 dcl mléka
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžíce solamylu
  • 100 g cukru
  • 1 máslo
  • 1 vanilkový cukr

 

  • 2 plechy o rozměru cca 30 x 50 cm

 

Postup:

Ze surovin na těsto zaděláme na vále těsto, rozdělíme jej na 2 poloviny a rozválíme na plechy (na pečicí papír). První dáme ihned péct do předem vyhřáté horkovzdušné trouby s ventilátorem (na 175 st.C). pečeme 10 – 15 min. Na druhou naskládáme směs, kterou připravíme takto:

Všechny ingredience dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě teplou směs naložíme na druhou, ještě neupečenou placku těsta. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nedá se s ní nic udělat. Druhou placku pečeme stejně 10 – 15 min. na 175 st.C.

Krém připravíme tak, že z mléka, mouky, Solamylu a cukru uvaříme kaši, kterou necháme vychladit. Chladnou směs postupně přimícháváme do vymíchaného másla a vanilkového cukru.

Dokončení:
První upečenou placku postříkáme rumem, necháme vsáknout, poté potřeme krémem a přikryjeme druhou plackou s ořechy. Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, aby se se zákuskem dalo manipulovat a dobře krájet. Je praktičtější nechat zákusek na plechu.

 

Zákusek Nebe v hubě

Další recepty z minulých měsíců