headerphoto

Menu

Dobrotka měsíce

Medovník od Ondřejnice

Připravíme si:

Na těsto:

  • 2 celá vejce
  • 150 g cukru
  • 50 g sádla
  • 1 lžíce sody
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 400 g hladké mouky

Na nádivku I.:

  • 3 sklenice mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g másla
  • 200 g cukru

Na nádivku II.:

  • marmeláda nebo povidla

Na polevu:

  • čokoláda nebo citrónová poleva nebo jen cukr

 

Postup:

Všechny ingredience na těsto s výjimkou mouky vaříme ve vodní lázni 20 minut, občas pomícháme, po zhoustnutí přidáme mouku a vypracujeme těsto na válu. Vyválíme 4 placky tenké jako na nudle. Na plech dáme pečící papír a pečeme postupně všechny 4 pláty. Jen krátce, spíš se jedná o sušení, při teplotě do 180 st.C.

Nádivku I. připravíme takto: Uvaříme mléko, mouku a vanilkové cukry na kaši, vychladíme za občasného promíchání tak, aby se neutvořil škraloup. Dále utřeme máslo s cukrem, smícháme s vychládlou kaší a vyšleháme krém.

Placky střídavě natíráme nádivkou a marmeládou nebo švestkovými povidly.

Nahoru dáme případně čokoládovou nebo citrónovou polevu, já jen cukruji.

Velmi chutné!

 

Medovník od Ondřejnice

 

Další recepty z minulých měsíců