Medovník od Ondřejnice
Připravíme si:
Na těsto:
- 2 celá vejce
- 150 g cukru
- 50 g sádla
- 1 lžíce sody
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 400 g hladké mouky
Na nádivku I.:
- 3 sklenice mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 vanilkové cukry
- 200 g másla
- 200 g cukru
Na nádivku II.:
- marmeláda nebo povidla
Na polevu:
- čokoláda nebo citrónová poleva nebo jen cukr
Postup:
Všechny ingredience na těsto s výjimkou mouky vaříme ve vodní lázni 20 minut, občas pomícháme, po zhoustnutí přidáme mouku a vypracujeme těsto na válu. Vyválíme 4 placky tenké jako na nudle. Na plech dáme pečící papír a pečeme postupně všechny 4 pláty. Jen krátce, spíš se jedná o sušení, při teplotě do 180 st.C.
Nádivku I. připravíme takto: Uvaříme mléko, mouku a vanilkové cukry na kaši, vychladíme za občasného promíchání tak, aby se neutvořil škraloup. Dále utřeme máslo s cukrem, smícháme s vychládlou kaší a vyšleháme krém.
Placky střídavě natíráme nádivkou a marmeládou nebo švestkovými povidly.
Nahoru dáme případně čokoládovou nebo citrónovou polevu, já jen cukruji.
Velmi chutné!
Další recepty z minulých měsíců