Mazanec ALBERT
Připravíme si:
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 velká vejce kůra z necelé poloviny citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
- 70 g sekaných loupaných mandlí
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 měkký tvaroh (ne ve vaničce)
- 50 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- na dokončení:
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
- papír na pečení
Postup:
Dbáme na to, aby ingredience měly stejnou teplotu. Tím si zaručíme úspěšný výsledek našeho snažení.
Šlehačem krátce zpracujeme změklé máslo, přisypeme cukr a cca 3 minuty šleháme do pěny. Přidáme vanilkový cukr a ještě minutu pokračujeme. Postupně zašleháme i vejce.
K máslové pěně přidáme tvaroh společně s rumem a citronovou šťávou i kůrou a naposledy krátce zašleháme. Vznikne hladký krém.
Mezitím si zapneme troubu a nahřejeme na 170 stupňů.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Vařečkou vpracujeme mandle i mouku a těsto dohotovíme hnětením na válu, rukama (cca 5 min.). Hotové těsto je hladké a jemné. Nakonec vpracujeme rozinky a kandované ovoce.
Z těsta vytvarujeme hladkou kouli bez prasklin a zploštíme ji na výšku cca 4 cm. Plech vyložíme pečícím papírem a mazanec na něj přeneseme. Uprostřed vyznačíme nožem kříž a vložíme do vyhřáté trouby. Po půlhodině namažeme povrch mazance mlékem.
Pečeme dozlatova, pečení trvá celkem asi 50 min.
Po vytažení z trouby necháme cca dvě minutky vychladnou a pak pocukrujeme. Po úplném vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme 1 až 2 dny uležet v chladnu.
Veselé velikonoce s mazancem!
Další recepty z minulých měsíců