Bleskový koláč BLANKA
Připravíme si:
- 2 hrnky (1 hrnek = cca 1/4 litru) polohrubé mouky
- 1 hrnek pískového cukru
- 1 hrnek studeného mléka
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce oleje
- 2 celá vejce
- špetka soli
- ovoce (čerstvé nebo zavařené)
- na žmolenku:
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce práškového cukru
- cca 5 dkg rozpuštěného másla
- Plech o rozměru cca 30 x 50 cm
Postup:
V míse smícháme najednou dohromady mouku, cukr, mléko, olej, vejce, sůl i prášek do pečiva a vytvoříme vláčné těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech, rovnoměrně narovnáme a poklademe ovocem a žmolenkou, kterou jsme vytvořili nejlépe "ručně" z mouky, cukru a másla.
Pečeme v troubě cca 30 min. při 170°C.
Výběrová snídaně, skvělý moučník ke kávě!
Další recepty z minulých měsíců